A hirtelen jött, indokolatlan orrvérzés ijesztő a gyerekeknél, de határozott és jó technikával hamar elállítható.

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Orrvérzős gyerek a családban

Sokszor drámai módon tud hatni egy vérző gyermekorr, mely csillapíthatatlanul ömlik, könnyen kétségbe ejtve a rutintalan anyukát. Fontos a hidegvér, a jó módszer, gyakori ismétlődés esetén az orvosi kontroll

A hirtelen jött, indokolatlan orrvérzés ijesztő a gyerekeknél, de határozott és jó technikával hamar elállítható.

Ne essünk pánikba!

Az enyhe lefolyású, többnyire spontán szűnő, váratlanul, látszólag ok nélkül jelentkező orrvérzések gyakran előfordulnak gyermekkorban. Ellátásukhoz ritkán szükséges orvosi segítség. Többnyire néhány perc alatt magától is megszűnik. Maradjunk nyugodtak és határozottak, mert ha pánikolva rohangálunk a gézlap vagy zsebkendő után, hamar egy Vészhelyzet epizódban találhatjuk magunkat! Kicsi gyermeket, aki még nem tud ülni, fektessük hasra vagy az oldalára és fordítsuk oldalt a fejét, egy csipet összesodort vattát, vagy gézt dugjunk a vérző orrfelébe és szorítsák rá az orrszárnyat kb. 5 percig. Ha a vérzés ezután sem szűnik meg, csöppentsünk orrcseppet a vattára és ismételjük meg az 5 perces kompressziót. Így még biztosabb lesz az eredmény.

hirdetes

Nagyobb gyermek orrvérzését ülő helyzetben kell hasonló módon csillapítani, megnyugtató és hatékony, ha benedvesített törölközőt teszünk a gyerek nyakába. Gyakorta képződik alvadék, amit a vérzés elállása után ki kell fúvatni! Tegyünk szorosan összecsavart gézlapot tampon gyanánt a sérült orrüregbe, némi hámosító krémet is tehetünk rá. Szerencsére nagyon ritkán fordul elő, főleg beleset kapcsán, hogy a házilagos orrvérzéscsillapítás eredménytelen. Ez már valóban kórházi, szakorvosi kezelést igényel!

 

Mi a gyakori orrvérzés oka?

hirdetes
hirdetes
hirdetes
anya anyaság baba betegség egészség gyerek gyerekek gyereknevelés kisbaba tanács

Szótár

Felújítás utáni takarítás

Felújítás, festés, mázolás, burkolás utáni teljeskörű takarításra azért van szükség,... Tovább

Családbarát szálloda

Családbarát szálloda? Így válaszd ki a tökéleteset!   Bizony nem mindegy, hogy... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.