Kemencés finomságok egyenesen a Dunyhából!

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Miért együnk kemencében sült finomságokat?

Kósa Krisztina

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A kemence és a kemencében készült ételek, finomságok az utóbbi időben nagy népszerűségre tettek szert, hisz a kemencében sült ételek íze nem csak, hogy más, mint a más körülmények közt készülőké, de maga a folyamat is izgalmas. Egy kemencében készíteni az étkeket nem egyszerűen egy grillezés, vagy egy szimpla kerti party élményét adja – annál ez sokkal több!

Kemencés finomságok

 

Miért is olyan jó vagy különleges egy kemencés étel? Sokan joggal kérdezhetik ezt, ám az is nagyon valószínű, hogy ők még nem kóstoltak semmi ilyesmit. Nem kell nagyon vad dolgokra gondolni, elég csak valami igazán egyszerűre és népszerűre: mondjuk a pizzára. Sok vendéglátóipari egység már saját kemencében készíti a pizzáit, és sokkal, de sokkal finomabbak is lesznek így, mint a korábban előállítottak. A titok pedig több mindenből tevődik össze.

hirdetes

 

Hogy a kemencék milyen jelentős kultúrtörténeti szereppel bírnak, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már a honfoglalás korában is megtaálhatóak voltak elődjeik, és így a legtöbb kutató úgy véli, hogy már akkoriban meghnosodott maga a szokás és a szó is a magyar nyelvben.

 


A kemencéket anno hagyományosan sárból vagy vályogból készítették, majd egy vesszőből készített, boltíves formájú szerkezetre tapasztották rá. A téglából épített kemencék csak a 19. század második felében kezdtek elterjedni Magyarországon.  
Míg dédszüleinknek teljesen természetes volt, hogy a kertben egy kemence is helyet kapott, úgy napjainkban már különös varázsa van egy ilyen építménynek – vagyis vissza is tért a múlt, és újdonságnak is hat.

Hatalmas előnye, hogy nem csak kellemes időjárási körülmények között, hanem télen is süthetünk benne. Egy ropogós héjú, igazi házi kenyér íze és illata egyik bolti termékhez sem hasonlítható, ebben egészen biztosak lehetünk.

 

Ha viszont nem áll módunkban kemencét építtetni otthonunkba, semmi gond, van megoldás, hogy így is élvezzük ezeket a különleges ízeket: a Dunyha Vendéglő kiváló kemencés ételekkel vár mindenkit! Ide kattintva tájékozódhatsz is egyedi kínálatukról! 

 

 

Lapozz a további tudnivalókért!

 

 

Kemencés finomságok

 

A kemencében sütés-főzés az egyik legjobban (ha nem a legjobban) kihasználható előnye, hogy a kemencében sülő étel egyenletesen és folyamatosan kapja a megfelelő hőt minden oldalról. Ezt – valljuk be – még a mai legmodernebb sütők sem tudják leképezni, hiába kérnek el akár félmilliót is egy márkásabb darabért. 

 

Az ilyen módon a kemencében sült étel hamarabb is elkészül, és olyan íz világot tudhat majd magáénak, amit más sütési technikákkal nem lehet megvalósítani. 
Bárki  – aki nem szakács végzettségű – egészen nyugodtan és szabadon kísérletezhet a saját ízlése szerint, hiszen a kemencében elkészíthető ételek sokféleségének semmi sem szabhat határt, talán még a fantáziánk sem. Legyen szó egy jó kis sertéscsülökről, káposztás ételekről vagy tésztákról, halakról, pogácsákról vagy hagyományosan kenyérfélékről, mind egyedi ízt kap majd a kemencében való sütés-főzés során.

 

 

Ha módotokban áll, próbálkozzatok meg a beltéri kemence építésével. Ezt azoknak ajánlható, akik családi házban élnek, vagy esetleg olyan nyaralójuk van,  ahol a távfűtés nem elérhető, a villanyos megoldás nyilvánvalóan túl drága lenne, a gázfűtés pedig szintén nem érné meg hosszútávon. Mivel egy kemence esztétikus és ízléses, illeszkedik a hagyományos és újszerű környezetbe is.

 

A kemencék között a búbos az, mely valódi hungarikumnak számít, és szerencsre ennek megépítéséhez a természetes, hagyományos alapanyagok megtalálhatóak helyben is. 

 

hirdetes
hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság család egészség gyerek gyerekek gyereknevelés kisfiú kislány kreatív nevelés tanács táplálkozás

Szótár

Családi wellness

A családi wellness nagyszerű lehetőség arra, hogy együtt szórakozzon és pihenjen a család... Tovább

Kemence

A kemencében készült ételek utánozhatatlan ízvilágát szinte mindenki szereti, hiszen ez a... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 113

Átlagos értékelés: 5.0