Az időérzék kialakulása, és nehézségei. Tudj meg többet róla!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Időérzék óvodás korban

Szél Zsuzsi

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Tudtad, hogy az időérzék a legnehezebben kifejlődő képesség egy kicsi gyerek életében? Nagyon csínján kell bánni az ígérgető szavakkal, mert a kis ovisok számára az idő egy fekete lyuk.

Hogyan alakul ki az időérzék?

Mini csoportban

A mini csoportba beszoktatáson áteső apróságok sokat keseregnek anya után. Sok szülő hajlamos azzal megnyugtatni csemetéjét, hogy csak kiszaladok a postára és jövök, megebédeltek a többiekkel és jövök. A gyerekek ezeket a mondatokat időben nem tudják elhelyezni, hogy mit is jelentenek. Itt a leválás folyamata zajlik, ami komoly érzelmi megterhelés gyereknek, szülőnek egyaránt. Legjobb az óvó nénire bízni a megnyugtatás folyamatát.

hirdetes

 

Kis és középső csoportban


Kis és középső csoportban, amikor a gyerekek már stabil napirend szerint élik közösségi életüket, tudják, mikor mi következik, a rövidtávú időérzéket lehet fejleszteni. Aznapra vonatkozólag lehet ígéreteket tenni, hogy mikor megyünk értük, vagy mikor megyünk a nagyihoz, vásárolni stb. Ha ebédeltél, és aludtál egyet, majd meguzsonnáztál, akkor anya/apa várni fog téged a folyosón. Mindig átbeszélve ezt a folyamatot, mert a napirend az óvodai élet szoros velejárója, e szerint programozódik az agyában egy napja a gyereknek. Fontos, hogy ezt ne alkalmazzuk egyéb hiszti kezeléseként, ne hitegessük a gyereket! Legyünk őszinték, és ne csapjuk be hamis ígéretekkel őket!

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

2018-03-05

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

Az ősz és a tél kedvez a felső légúti megbetegedéseknek. A krupp pedig pont ilyen. Nem válogat. A 3-5 hónapos kisbabák a leginkább veszélyeztetettek. Nem érdemes sokáig halogatni az orvosi felügyeletet: ha gyanakszol, akkor azonnal tárcsázd a számot és vidd személyesen kisbabádat orvoshoz. Nagyon komoly következményei lehetnek a kruppnak, ha nem kezelik.

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Mi a teendő, ha újszülött érkezik a gyerekes családba

2018-05-31

Mi a teendő, ha újszülött érkezik a gyerekes családba

Amikor kistestvér érkezik egy gyerekes családba, sok probléma merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy a már 2, 3, 4 éves kisgyerekünk, hogyan fogja kezelni az új jövevényt. Sokszor hatalmas testvér irígység szokott bekövetkezni, hiszen eddigi egyetlen szemünk fénye elhanyagolva érzi magát. Azonban ha odafigyelünk néhány apró dologra békés lehet az összeszokás.

Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

2018-03-06

Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

Szakértői kisokos minden kismamának, ami segít a terhesség alatti helyes táplálkozásban. Mit szabad? Mit nem? Döntsük le a tévhiteket és tegyünk meg mindent a terhesség időszaka alatt annak érdekében, hogy kisbabánk egészségesen fejlődhessen. A táplálkozás elsődleges ebből a szempontból. Jobb, ha tudod, mivel árthatsz és mivel használsz a babának!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság család gyerek gyerekek gyereknevelés kisfiú kislány nevelés óvoda tanács

Szótár

hétvégi gyerekprogram

A hétvégi gyerekprogram segítségével kitűnően szórakozhatunk mi is és gyermekeink is a... Tovább

Gyerekprogramok Budapesten

Nektek is sok gondot okoz megfelelő gyermekprogramot Budapesten találni? Ha nem tudjátok, hogy... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.