Mikor mehet egyedül az utcára a gyerek?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Hány éves kortól engedhetjük el a kezét?

Kósa Krisztina

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Már a gyerekünknek az utcán. Nyilván meg kell tanítanunk közlekedni, és sok KRESZ-szabályra is. Ebből fakadóan vajon mi lehet vajon az a kor, amikortól már nem (annyira) féltjük, és úm. szabadjára engedhetjük őt? 

Egyedül a zebrán

 

Sok olyan körülmény van, melyet mérlegelni kell, amikor a címben szereplő kérdés felmerül egy szülőben. Ha iskolás már a gyerek, és az iskola nem a szomszédos faluban van, akkor van, aki már meg meri tenni, hogy egy darabig értelemszerűen kísérgeti, majd mondjuk a második félévtől már szó szerint elengedi a kezét. Vagy az is előfordulhat, hogy egy-két évet együtt csinál végig a szülő és a gyerek, és utána válnak el ilyen módon. A hangsúly minden esetben két dolgon van: egyrészt a közlekedési szabályok ismeretén, másrészt pedig azon, hogy a szülő lelkileg mikor képes elengedni a gyermekét lelkileg. Mert ha lelkileg egy kicsit hagyja magát leválni róla, akkor könnyebb lesz mindkettejüknek a jövőt illetően is.

hirdetes

 

Vegyük hát most ezt a két említett példát, és nézzük meg, mi is lehet a célravezető.

 

Az első eset ugyebár az, amikor olyan háttértudással felvértezve vág neki a csemete a „nagyvilágnak”, melyet az addigi évei során szerzett. Ha kisfiú, kicsiként valószínűleg fogékonyabb volt a KRESZ-szabályokra, és ilyen módon nagyjából két éves kora körültől már élénken érdeklődött a markológépek, traktorok, autók, buszok és tűzoltóautók világa iránt. És ebből kifolyólag bármerre is mászkált a városban, a világban, iskolás korára már megszerezte a megfelelő ismereteket. Ez persze korántsem azt jelenti, hogy mindent tudna, de legalább elindult az úton, mely oda vezet majd, hogy idő előtt megtanulhatja azt, amire a jogosítvány megszerzéséhez szüksége lesz. És ez nagyban segíti őt abban, hogy kisiskolásként már boldogulhasson. 

 

Olvass még tovább!

 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

2018-03-05

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

Az ősz és a tél kedvez a felső légúti megbetegedéseknek. A krupp pedig pont ilyen. Nem válogat. A 3-5 hónapos kisbabák a leginkább veszélyeztetettek. Nem érdemes sokáig halogatni az orvosi felügyeletet: ha gyanakszol, akkor azonnal tárcsázd a számot és vidd személyesen kisbabádat orvoshoz. Nagyon komoly következményei lehetnek a kruppnak, ha nem kezelik.

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

2018-03-06

Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

Szakértői kisokos minden kismamának, ami segít a terhesség alatti helyes táplálkozásban. Mit szabad? Mit nem? Döntsük le a tévhiteket és tegyünk meg mindent a terhesség időszaka alatt annak érdekében, hogy kisbabánk egészségesen fejlődhessen. A táplálkozás elsődleges ebből a szempontból. Jobb, ha tudod, mivel árthatsz és mivel használsz a babának!

Mi a teendő, ha újszülött érkezik a gyerekes családba

2018-05-31

Mi a teendő, ha újszülött érkezik a gyerekes családba

Amikor kistestvér érkezik egy gyerekes családba, sok probléma merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy a már 2, 3, 4 éves kisgyerekünk, hogyan fogja kezelni az új jövevényt. Sokszor hatalmas testvér irígység szokott bekövetkezni, hiszen eddigi egyetlen szemünk fénye elhanyagolva érzi magát. Azonban ha odafigyelünk néhány apró dologra békés lehet az összeszokás.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa család egészség fejlesztő gyerek gyerekek gyereknevelés iskola játék kisfiú kislány nevelés óvoda tanács

Szótár

Konferencia helyszín Budapest

Egy konferencia helyszín kiválasztása a legnagyobb feladat a szervezés során, hiszen a legtöbb... Tovább

Hiperaktivitás

A hiperaktivitás  A szó jelentése "túlműködés",... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.