Őszintén vagy máshogy? Mi a jó a gyereknek?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Gyerekek és a szülői képmutatás

Kósa Krisztina

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ha egy gyereket már kicsi kora óta bírálnak, megmarad benne minden, szépen elraktározza magában, hogy aztán majd felnőttként előtörjön a sok elfojtott feszültség és düh emiatt. Ha azt tapasztalja a családjában, hogy látszólag minden rendben van, de mást érez, mint ami a gyakorlat, összezavarodik. Mi lehet a baj? – kérdezheti magában, és erre a választ csak a szülőktől kaphatná meg – ha lenne annyi bátorságuk...

Képmutató szülők

 

„ Ha a gyereket folyton bírálják, a lenézést tanulja meg. Ha a gyerek állandó gyűlöletben él, a háborút tanulja. Ha a gyereket folyton megszégyenítik, a bűntudatot tanulja. Ha a gyereket tolerancia veszi körül, a türelmet tanulja. Ha a gyereket folyvást bíztatják, a bizalmat tanulja. Ha a gyereket biztonság veszi körül, a hitet tanulja. Ha a gyerek teljesítményét elismerik, a megbecsülést tanulja. Ha a gyerek jórészt helyesléssel találkozik, önmaga szeretetét tanulja. Ha a gyereket elfogadják, és barátságos légkörben él, megtanulja szeretni a világot. A gyerekek azt élik, amit tanulnak!”

hirdetes

 

Ezek a sorok Robert Fishertől származnak, és sok bennük az igazság. Érvényes ez házasságban és párkapcsolatban élőkre egyaránt, hiszen a gyerek szeretete nem attól függ, hogy van-e papír, avagy sincs. A lényeg a szeretet. Az őszinte szeretet, mely a szülőktől akkor tud átjönni, áramolni a gyerekek felé, ha ők is őszinték egymással. Hisz hány olyan család van, mely csak papíron család? Akiket a közös ház, a gyerekek, az anyagiak, a hitel vagy a megszokás köt össze?

 

Rengeteg.

 

És csupán amiatt együtt maradni valakivel, mert megfelel, mert nincs jobb, mert megszoktuk, és félünk, hogy nélküle vajon milyen lenne, előre nem látható következményekkel jár a gyerekekre nézve. 

 

Lapozz a folytatásért!

 

 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Kisbabák és a dehidratáció

2018-02-25

Kisbabák és a dehidratáció

Betegség, túlöltöztetésből fakadó izzadás, szájüreg problémák és még megannyi oka lehet annak, ha egy kisbaba életében diagnosztizálható a dehidratáció. Nagyon nehéz kezelni a betegséget, viszont fokozottan kell rá figyelni, hiszen hamar komoly következményei lehetnek. Legjobb, ha egy szülő ismeri a tüneteket és időben lép.Tanácsok a cikkben.

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

2018-02-25

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

A gyerek életébe egyre hamarabb betör a szexualitás témája, így egy szülő sem ússza meg, hogy a még mindig tabunak számító témát elővegye otthon. Te mit szeretnél, ha gyerekedet az internet vagy te magad világosítod fel a megfelelő szexualitásról? Ha rosszkor, rossz helyről jön az információ, az komoly gondot is okozhat a későbbi szexualitás szempontjából.

Így teheted kellemesebbé az első nyarat kisbabád számára

2018-07-24

Így teheted kellemesebbé az első nyarat kisbabád számára

Habár a nyári hőséget időnként megszakítja egy-egy hidegfront és néhány napos esős időszak, többnyire a meleg, párás napok jellemzőek erre az évszakra, amiket nem hogy a kisbabák, még a felnőttek sem mindig viselik jól.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa baba család gyerek gyerekek gyereknevelés kisfiú kislány nevelés tanács

Szótár

Kávéház

Kávéházat keresel Budapesten? Semmiképp se hagyd ki a Világ Legszebb Kávéházát, a New York... Tovább

Gyermekbarát hotel

A tökéletes családi nyaralás   Akinek van gyermeke, az tudja jól, hogy gyerkőccel... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.