Diszlexia - mit tehetünk ellene?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Diszlexia – mit tudni róla?

Kósa Krisztina

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nem új keletű probléma a diszlexia, mely sokak életét keserítette meg egészen addig, amíg fel nem ismerték. Ma már – ha szerencsénk van, és az iskola is megértő – helyén kezelik a diszlexiásokat is, és nem ufóként tekintenek rájuk, mikor kiderül, hogy bizony egyes betűket felcserélnek, a helyesírásuk nem az igazi, vagy hirtelen nem jut eszükbe, melyik a jobb és melyik a bal kezük. 

Diszlexia

 

Az iskoláskorú magyar gyerekek közül minden 10. diszlexiás. Ez már elég nagy szám ahhoz, hogy komolyan vegyék a problémát, és foglalkozzanak vele. Okai lehetnek örökletes tényezők, magzati korban vagy a születés során szerzett sérülések és későbbi betegségek, vagy szerzett diszlexia, melynek kialakulásáért környezeti hatások, lelki tényezők okolhatók. Abban mindenesetre egyetértenek a szakértők, hogy nagyjából egyenlő arányban felelősek a felsoroltak a diszlexia kialakulásáért.

hirdetes

 

Tudnunk kell, hogy a diszlexia nem betegség. Az ezzel a problémával élők azonban alapból másként gondolkodnak a világról, másként értelmeznek információkat. Az olvasási nehézségeik miatt nehezebben tudnak beilleszkedni az iskolai környezetükbe, ahol számtalan ellenállásba és meg nem értettségbe belefuthatnak. És bele is futnak sajnos.

 

Ezzel párhuzamosan viszont erősödnek más képességeik, mint például a kreativitásuk, az intuíciójuk, könnyebben meglátják az összefüggéseket.

 

A diszlexia tünetei közé sorolhatjuk az alábbiakat:

 

- betűtévesztések, melyek a hasonló formájú betűnél vehető észre (b és d, f és t)

 

- betűtévesztések a betűk hangzása miatt (g és k, b és p)

 

- betűk sorrendjének felcserélése (lába és bála)

 

- iránytévesztés

 

- betűk hozzáadás vagy elhagyása egyes szavaknál (bögre és böre)

 

- az esetenként ismeretlen szavak helyett egy olyat olvas fel a gyerek, melyet viszont már ismer

 

- gyakran olvashatatlan íráskép

 

- helyesírási problémák, melyek felnőttkorban is megmaradnak

 

- nyelvtanulási nehézség

 

- jobb kéz és bal kéz gyakori összekeverése, mely később a vezetésnél gondot okozhat

 

- térbeli tájékozódási nehézség

 

 

Ha a gyerek diszlexiás, gyakran betársul mellé a diszgráfia (írási nehézség) vagy a diszkalkulia (számolási nehézség) is. 

 

 

LAPOZZ A TOVÁBBI FONTOS INFORMÁCIÓKÉRT!

 

 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

2018-03-05

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

Az ősz és a tél kedvez a felső légúti megbetegedéseknek. A krupp pedig pont ilyen. Nem válogat. A 3-5 hónapos kisbabák a leginkább veszélyeztetettek. Nem érdemes sokáig halogatni az orvosi felügyeletet: ha gyanakszol, akkor azonnal tárcsázd a számot és vidd személyesen kisbabádat orvoshoz. Nagyon komoly következményei lehetnek a kruppnak, ha nem kezelik.

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

2018-03-06

Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

Szakértői kisokos minden kismamának, ami segít a terhesség alatti helyes táplálkozásban. Mit szabad? Mit nem? Döntsük le a tévhiteket és tegyünk meg mindent a terhesség időszaka alatt annak érdekében, hogy kisbabánk egészségesen fejlődhessen. A táplálkozás elsődleges ebből a szempontból. Jobb, ha tudod, mivel árthatsz és mivel használsz a babának!

Mi a teendő, ha újszülött érkezik a gyerekes családba

2018-05-31

Mi a teendő, ha újszülött érkezik a gyerekes családba

Amikor kistestvér érkezik egy gyerekes családba, sok probléma merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy a már 2, 3, 4 éves kisgyerekünk, hogyan fogja kezelni az új jövevényt. Sokszor hatalmas testvér irígység szokott bekövetkezni, hiszen eddigi egyetlen szemünk fénye elhanyagolva érzi magát. Azonban ha odafigyelünk néhány apró dologra békés lehet az összeszokás.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa betegség család egészség fejlesztő gyerek gyerekek gyereknevelés iskola kisfiú kislány nevelés olvasás tanács tanulás

Szótár

Bababarát étterem Budapest

Ha egy megfelelő étteremet keresünk babával, nem egyszerű a helyzet, hiszen számtalan étterem... Tovább

Kávéház

Kávéházat keresel Budapesten? Semmiképp se hagyd ki a Világ Legszebb Kávéházát, a New York... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.