Fontos, hogy minden nap olvassunk gyermekünknek. Elmondjuk miért!

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Április 22. - Csilla
hirdetes
 | Szerző: vd
címkék: anyaság, család, egészség, fejlesztő, gyereknevelés, könyv, mese, olvasás

Olvass neki te is, hogy majd később is olvasson

hirdetes
Olvass gyermekednek, hogy majd ő is olvasson

Napjaink rohanó világában rengeteg szülő küzd azzal a problémával, hogy egyszerűen nincs ideje arra, hogy gyermekének olvasson. Sok szülő nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy gyermekének mindennap olvasson, pedig nagyon fontos lenne. Az olvasás olyan jótékony hatásokkal van a gyermek fejlődésére, melyeket más tevékenységgel szinte lehetetlen pótolni. 

Sok pedagógus szájából hangozhat el az a mondtad, mi szerint igen is minden gyereknek fontos, hogy anyu-apu olvasson neki akár esténként. Pedagógiai szempontból ennek jelentős szerepe van a gyermek fejlődése szempontjából, hiszen olyan készségeket fejleszt, amiket mással egyáltalán, vagy csak nagyon nehezen lehet helyettesíteni. A mai felgyorsult világunkban, amikor már minden az internet és az okostelefonok körül forog, fontos visszatérni ehhez a szinte „ősi” módszerhez, hiszen nem véletlenül vált alapfunkcióvá életünkben.

hirdetes

 

Alapok és alapprobléma


Még mielőtt mélyen belemerülnénk, hogy miért fontos a gyermekünk számára, hogy olvassunk neki, és hogy később ő is szeressen olvasni, fontos beszélnünk kicsit egy igen jelentős problémáról, a diszlexiáról. Minden szülő nyugalmára szeretnénk tisztázni, a diszlexia nem egy betegség és nincs is összefüggésben a gyermek intelligenciájával, vagy értelmi képességeivel. A diszlexia egy olyan tanulási zavar, mely a helyes olvasás megtanítása során jelentkezhet.

Fontos azt is figyelembe venni, hogy azok az emberek, akik diszlexiával küzdenek, nagyon sok megpróbáltatáson mennek keresztül és rengeteg nehézségbe ütköznek, így kiemelten fontos, hogy a szülők ne helyezzenek még nagyobb terhet gyermekükre, ám közben legyenek mégis tisztában és fogadják el, hogy gyermekük problémával küzd és segítsenek neki abban, hogy ezt leküzdhesse. Ezért is fontos, hogy türelemmel és segítséggel támogassuk gyermekünket ezeknek az alapkészségeknek az elsajátítása közben és fektessünk nagy hangsúlyt az otthoni gyakorlásra is.

 

Miért fontos, hogy olvassunk és olvassanak?

Sok minden múlik azon, hogy gyermekünkkel már kisgyermek korban megszerettetjük az olvasást. Vizsgálatok kimutatták, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek kiskorukban olvastak a szüleik, sokkal nagyobb százalékban őrizték meg az olvasás iránti szeretetüket, mint azok, akiknek nem.

Természetesen ez azzal a dologgal is összefüggésbe hozható, hogy ha gyermekünk életében már a korai szakaszokban szokássá változtatunk valamit, az sokkal nagyobb százalékban marad meg szokásként a későbbi életükben is. A cikk a következő oldalon folytatódik!
 

hirdetes
hirdetes

Olvass neki te is, hogy majd később is olvasson

Olvass neki te is, hogy majd később is olvasson

2018-03-01

Napjainkban nem tudunk eléggé odafigyelni gyermekeink testi, lelki és szellemi egészségére. Az olvasás rohnó világunkba sokszor már nem fér bele és ennek gyermekeink is kárát látják. Pedig a gyerekek számára nagyon fontos, testi, lelki és szellemi fejlődésüknek, hogy mindennap olvassunk gyermekünk számára.

Miért fontos a gyermekek számára a mese

Miért fontos a gyermekek számára a mese

2017-09-27

Hallottál már a mese jelentőségéről? Ha nem itt egy cikk, mely leírja, hogy miért is fontos, hogy meséljünk a gyermekünknek!

A gyerekem nem figyel rám!

A gyerekem nem figyel rám!

2018-03-27

Minden szülőnek meggyűlik a baja egyszer a gyermeki dackorszakkal. Ám ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy akármennyire is idegesítő dolog, gyermekeink egy nagyon hasznos tulajdonságára hívja fel a figyelmet, mely egyes helyzetekben akár az életét is megmentheti.Megmutatjuk, hogyan is működik és mit tudszt tenni ellene.


2017-12-20 Nem csak olvasásra buzdít a kreatív mesekönyv!

A Babócás könyvek után itt a legújabb mesekönyv őrület, az Utazik a család! Varázsolj a családi utazásból rémálom helyett igazi közös élményt. A szórakoztató történet mellett még Magyarországot is megismeritek!

2018-03-25 5 hatékony nevelési tipp sarokbaállítás helyett

Nem mindig célravezető a sarokba állítás és a kiabálás. Egy szülőnek, a pozitív eredmények elérése érdekében, tudnia kell, hogyan hozhatja ki a legtöbbet stressz és felesleges dráma nélkül a nehéz helyzetekből. Vannak bevált fegyelmezési módszerek és nevelési tippek, amik a szakértők szerint a legtöbb gyermeknél beválnak.

2018-01-14 Ettől az öt diafilmtől helyreáll a világbéke otthon

Minden gyerek imádja a diafilmeket. Ám nem mindegy, hogy mit választasz. Arról nem is beszélve, hogy a diafilm manapság nem olcsó mulatság. Éppen ezért, most bevált tippeket hotunk neked, olyan meséket, amiket biztosan újra, meg újra fogtok nézni. Húzzáto

2018-02-05 Nyaralás gyerekkel? Így induljatok neki!

Egy gyerkőccel gyakran egy hétvégi bevásárlás is nehézkes, nemhogy egy közös nyaralás! Jól bevált tippeket hoztunk nektek, amikkel megkönnyíthetitek a dolgotokat! Ne tartson vissza titeket sem a hiszti, vagy a félelem, szerezzetek felejthetetlen élményeket idén nyáron is!

A gyerekem nem figyel rám!

Az állandó harc, könyörgés, veszekedés a legtöbb szülőt fel tudja stresszelni. Te csak annyit szeretnél, hogy takarítsa ki a szobáját. De a gyereke...

5 hatékony nevelési tipp sarokbaállítás helyett

A sarokba állítás már régóta a szülők egyik bevett fegyelmezési módszere, azonban – mint ahogy azt már talán te magad is tapasztaltad –...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.