Válás - minden, amit tudnod kell arról, hogy közöld a gyerekkel

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Április 22. - Csilla
hirdetes
 | Szerző: K.A.
címkék: anya, apa, család, gyerek, gyerekek, gyermeklélektan, tanács

Így mondd el a gyereknek, ha váltok

hirdetes
Eljutni a válásig és elmondani a gyerekeknek... a legkeményebb feladatok

Már önmagában az is elég fájdalmas felismerés, hogy nem megy együtt, mégis a lehető legrosszabb pillanat az, amikor a gyerekeknek el kell mondanunk. Kéztördelés helyett érdemes előre összerakni fejben és a szívünkben, hogy mit szeretnénk megosztani velük. Íme egy mindent borító anyuka őszinte vallomása élete egyik legkeményebb feladatáról.

Hosszú éveken át ott volt a fejemben és a szívemben, hogy nem megy. Valami nem stimmel. Aztán jöttek a gyerekek, akikre nem voltam ugyan felkészülve, de ösztönösen hozzáláttam életem legszebb feladatához. Akkor még nem tudtam, hogy ez ilyen szép, de hittem benne és tettem a dolgom. Nap nap után. És egyre jobb lett. Sokasodtak a napi csodák és én tátott szájjal bámultam őket és úgy elmerültem 1-1 pillanatban, hogy a mai napig nem tudom kitörölni őket se a fejemből, se a szívemből.

hirdetes

 

De boldogtalan voltam. A sok földi jóság, az anyagi biztonság, a szuper család ellenére. Egyedül voltam. Mint anya és főképp, mint nő. Szépen lassan rájöttem, hogy iszonyatosan magányos vagyok. A férjem olyan dolgokat vár el tőlem, ami én soha nem voltam, arról nem is beszélve, hogy milyen hosszú fejlődési utat tettem meg, mióta megismerkedtünk. Becsapva éreztem magam, mégis úgy voltam vele, hogy nem szakíthatom el a gyerekeimet az apjuktól. Soha. Nincs jogom hozzá. Talán majd a következő életeim egyikében. Na, majd akkor baromi boldog leszek.

 

Így hát megadtam magam ennek az életnek. Egészen addig, míg egyre gyakrabban le nem betegedtem. Ilyen megfázás, olyan torokgyulladás, a vesém… és még sorolhatnám. Szinte már nem volt olyan hónap, amikor ne szedtem volna össze valamit. Aztán beütött a legrosszabb: egy szép tavaszi napon erős mellkasi fájdalmam lett és kórházba szállítottak.

 

Soha nem fogom elfelejteni a hónapokon át tartó vizsgálatokat. Lényegében mindenkit megőrjítettem, hogy nem jöttek rá mi a bajom. Merthogy minden leletem negatív volt. Csak én néztem ki piszok rosszul. Kívül. És természetesen belül is.

 

A sors akarta, hogy megtaláljam az orvosom, aki a szemembe mondja egyértelműen, hogy legyen már végre vége a szorongásnak asszonyom! tessék már végre kisimítani az életét! Attól a naptól kezdve nem volt választásom. Menni kellett előre. Már az első lépés sem volt könnyű. Egy szomorú tavaszi este megmondtam a férjemnek, hogy csodálatos apa, de nekem nem megy vele tovább. Nem tett ő semmi rosszat. Csak elmúlt, más irányba ment az utunk. Már nem beszélgetünk. Megült köztünk a társas magány. És nem bírom. Nem bírom tovább. Nem akarom, hogy a gyerekeinknek úgy kelljen felnőni, hogy ezt látják normálisnak apa és anya, férfi és nő között. Egy igazi kapcsolatnak nem ez a dinamikája. Ott még a legnagyobb hétköznapi rutin mellett is van helye a normális intimitásnak.

 

Drámai este volt. Féltem. Hogy ki kell állnom magamért. Azért, hogy mit szeretnék. Úgy, hogy közben egy senkinek éreztem magam, hogy borítom a bilit és viaskodtam olyan gondolatokkal, hogy most teszem e vajon tönkre a gyerekeket egy életre, megfosztva őket attól, hogy teljes családban nőhessenek fel. Megelevenedtek előttem a félelmeim: mit fognak szólni a szüleim, a barátaim az egész világ, hányan fognak megbélyegezni majd önzéssel, hány embert is bántok meg egy döntéssel. Akkor még nem is sejtettem, hogy nem ezek a problémák leszenek a leginkább fókuszban, hanem a fájdalom, amit a gyerekeim szemében fogok látni.

Lapozz tovább, mit mondott a gyerek pszichológus!

hirdetes
hirdetes

5 hatékony nevelési tipp sarokbaállítás helyett

5 hatékony nevelési tipp sarokbaállítás helyett

2018-03-25

Nem mindig célravezető a sarokba állítás és a kiabálás. Egy szülőnek, a pozitív eredmények elérése érdekében, tudnia kell, hogyan hozhatja ki a legtöbbet stressz és felesleges dráma nélkül a nehéz helyzetekből. Vannak bevált fegyelmezési módszerek és nevelési tippek, amik a szakértők szerint a legtöbb gyermeknél beválnak.

Tévhitek a pattanásokról

Tévhitek a pattanásokról

2018-03-25

A pattanások majdnem minden serdülő életét megkeserítik. Nem elég, hogy meg kell birkózniuk az igazi öntudatra ébredéssel, még a belső mellett, külsejük is átalakul. Szülőként nagyon sokat tehetünk a háttérből, hogy segítsük gyermekünket. A pattanások, aknék kezelése például pontosan az a terület, ahová be is engednek a kamaszok!

Hogyan fejlesztheted gyermeked érzelmi intelligenciáját

Hogyan fejlesztheted gyermeked érzelmi intelligenciáját

2018-03-23

Szülőként nem tudjuk befolyásolni gyermekünk érzéseit - és nem is szabad ezt tennünk – de mind arra törekszünk, hogy egy magas érzelmi intelligenciával rendelkező felnőttet neveljünk belőlük. A mi feladatunk mindössze annyi kell, hogy legye, hogy segítünk gyermekünknek felismerni, megérteni és megtanulni feldolgozni az emberi érzések teljes tárházát.


2018-03-27 A gyerekem nem figyel rám!

Minden szülőnek meggyűlik a baja egyszer a gyermeki dackorszakkal. Ám ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy akármennyire is idegesítő dolog, gyermekeink egy nagyon hasznos tulajdonságára hívja fel a figyelmet, mely egyes helyzetekben akár az életét is megmentheti.Megmutatjuk, hogyan is működik és mit tudszt tenni ellene.

2018-03-24 Mentsd meg elmagányosodott kapcsolatodat!

A párkapcsolatok legnagyobb gyilkosa a magány. Mire idáig eljut az ember, az azt jelenti, hogy valami nagyon félresiklott. Egy magányos kapcsolat olyan, mintha egy mocsaras vidéken akarnál átgázolni. Nincsenek felnőtt élmények, nincsenek felnőtt programok. A jó hír, az, hogy ha felismered és beleállsz, akkor tudsz rajta változtatni.

2018-03-06 Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

Szakértői kisokos minden kismamának, ami segít a terhesség alatti helyes táplálkozásban. Mit szabad? Mit nem? Döntsük le a tévhiteket és tegyünk meg mindent a terhesség időszaka alatt annak érdekében, hogy kisbabánk egészségesen fejlődhessen. A táplálkozás elsődleges ebből a szempontból. Jobb, ha tudod, mivel árthatsz és mivel használsz a babának!

2018-03-12 Ki is az fejlesztő pedagógus

Rengeteg szülő esik kétségbe amikor gyermeke kapcsán meghallja a fejlesztő pedagógus nevét! De nem kell megijedni, semmi gond nincs gyerekével, ha az óvónő vagy a tanító néni fejlesztőpeagógiát javasol. Mindössze annyiró van szó, hogy gyermekének egy kis extra segítségre van szükség az alapkészségekben. Bemutajuk röviden, mivel is foglalkozik valójában a fej

A gyerekem nem figyel rám!

Az állandó harc, könyörgés, veszekedés a legtöbb szülőt fel tudja stresszelni. Te csak annyit szeretnél, hogy takarítsa ki a szobáját. De a gyereke...

5 hatékony nevelési tipp sarokbaállítás helyett

A sarokba állítás már régóta a szülők egyik bevett fegyelmezési módszere, azonban – mint ahogy azt már talán te magad is tapasztaltad –...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.