Szeretnéd, ha gyermeked kiegyensúlyozott empatikus felnőtt legyen? Így segítheted érzelmi intelligenciájának fejlődését!

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Április 22. - Csilla
hirdetes
 | Szerző: vd
címkék: anya, anyaság, apa, család, gyerek, gyerekek, gyermeklélektan

Hogyan fejlesztheted gyermeked érzelmi intelligenciáját

hirdetes
Hogyn fejlesztheted gyermeked érzelmi intelligenciáját

Kis gyerekekkel együtt élve, mindannyian ismerjük, hogy milyen hatalmas érzelmi ’bödönjük’ tud néha lenni. Felnőttként ezt teljesen meg tudjuk érteni, azonban szülőként néha nagyon nehezen tudjuk tolerálni. Sokszor megesik például egy kisiskolás fogadóórán, hogy a szülő hallgatja a tanárt és néha olyan érzése van, mintha két teljesen különböző gyerekről beszélgetnének. Míg a tanártól azt halljuk, hogy példás szorgalmú, tökéletes magaviseletű és az osztály egyik legjobb tanulója, addig magunkban, fejben felelevenedik bennünk egy kép, ahogy otthon, hisztizik, rombol, toporzékol, ha valami nem úgy történik, ahogy ő akarja. 

Míg a tanártól azt halljuk, hogy példás szorgalmú, tökéletes magaviseletű és az osztály egyik legjobb tanulója, addig magunkban, fejben felelevenedik bennünk egy kép, ahogy otthon, hisztizik, rombol, toporzékol, ha valami nem úgy történik, ahogy ő akarja.

 

Mi is pontosan az érzelmi intelligencia

 

Az érzelmi intelligencia lényegében az a képességük, amivel azonosítjuk, kifejezzük és irányítjuk érzéseinket. Minden gyerek máshogy viszonyul új és váratlan helyzetekhez, máshogy dolgozzák fel az érzéseket és élményeiket. Míg egyesek könnyedén veszik az ilyen akadályokat, addig másoknak ehhez kicsit több idő és iránymutatás kell, hogyan kezeljék érzéseiket. Ha végig gondoljuk a saját napunkat akár, sokkal könnyebben megérthetjük azt is, mennyi érzés kavarog a gyerekekben napközben:

hirdetes


Boldog vagy, mert süt a és végre csicseregnek  madarak odakint…közeleg a tavasz!
Ideges vagy, mert pont nálad fogy ki a tej a dobozból
Szomorú vagy, mert a kedvenc kollégád elhagyja a céget, hogy egy másik városban dolgozzon


De mi a helyzet a gyerekekkel?! Ők még csak most kezdik el megtanulni, mit is jelentenek egyáltalán számukra érzéseik és, hogy mihez is kezdjenek velük. Ezért is nagyon fontos, hogy a szülők és a tanárok is segítsék őket, azonosítani, megérteni és megfelelően kifejezni érzéseiket. Nem csak azért fontos ezt megtennünk, mert így segíthetjük érzelmi fejlődésüket, de azért is, mert így könnyebbé tehetjük, gyermekünk számára könnyebbé tehetjük érzelmileg és szociálisan is azoknak a helyzeteknek a kezelését, amikor valami nagy változás következik be az életükben, mint például az iskolakezdés.


De hogyan is segíthetsz neki ebben?

Tölts velük minőségi időt


Sok gyereknek a legnagyobb igénye arra van, hogy minőségi időt tölthessen el szüleivel. A gyermekek érzelmi intelligenciája nagymértékben függ a szülő példamutató magatartásából, hiszen a legtöbb dolgot, viselkedésformát és példát az életben tőlük veszik át. Minél több helyzetben látják azt, hogy mi felnőttek, hogyan reagálunk bizonyos helyzetekre, hogyan fejezzük ki érzéseinket mások irányába, vagy hogyan bírkózunk meg egy adott érzelmi hullámunkkal, rengeteg tud segíteni gyermekünknek is, hogy hasonló módon és lelki biztonsággal tudják, minél hamarabb elsajátítani a megfelelő érzelmi inteligencia szintet.


Töltsünk velük minél több időt, hiszen abból fogják tudni, hogy igazán fontosak a számunkra, ha mindig tudnak hozzánk fordulni. Építsünk velük kapcsolatot, hogy bízzanak bennünk és ez által majd könnyebben fogják tudni elmondani problémáikat. Nagyszerű alkalom lehet a közös idő eltöltésére egy közös wellness hétvége az egész családdal, ahol együtt szórakoztok és pihentek, miközben minőségi időt töltötök el együtt. Remek lehetőséget nyújt erre az Oxigén Hotel**** Superior Family & Spa családbarát wellness hotel, ahol minden szolgáltatás azért van, hogy a ti kényelmeteket teljeskörűen biztosítsák. Itt igazán tudtok egymásra figyelni és tényleg tartalmas kikapcsolódás lesz az egész család számára. A linkre kattintva bővebb információt is találtok róla: nagycsaládos nyaralás
 

hirdetes
hirdetes

5 hatékony nevelési tipp sarokbaállítás helyett

5 hatékony nevelési tipp sarokbaállítás helyett

2018-03-25

Nem mindig célravezető a sarokba állítás és a kiabálás. Egy szülőnek, a pozitív eredmények elérése érdekében, tudnia kell, hogyan hozhatja ki a legtöbbet stressz és felesleges dráma nélkül a nehéz helyzetekből. Vannak bevált fegyelmezési módszerek és nevelési tippek, amik a szakértők szerint a legtöbb gyermeknél beválnak.

Hogyan fejlesztheted gyermeked érzelmi intelligenciáját

Hogyan fejlesztheted gyermeked érzelmi intelligenciáját

2018-03-23

Szülőként nem tudjuk befolyásolni gyermekünk érzéseit - és nem is szabad ezt tennünk – de mind arra törekszünk, hogy egy magas érzelmi intelligenciával rendelkező felnőttet neveljünk belőlük. A mi feladatunk mindössze annyi kell, hogy legye, hogy segítünk gyermekünknek felismerni, megérteni és megtanulni feldolgozni az emberi érzések teljes tárházát.

Tévhitek a pattanásokról

Tévhitek a pattanásokról

2018-03-25

A pattanások majdnem minden serdülő életét megkeserítik. Nem elég, hogy meg kell birkózniuk az igazi öntudatra ébredéssel, még a belső mellett, külsejük is átalakul. Szülőként nagyon sokat tehetünk a háttérből, hogy segítsük gyermekünket. A pattanások, aknék kezelése például pontosan az a terület, ahová be is engednek a kamaszok!


2018-03-27 A gyerekem nem figyel rám!

Minden szülőnek meggyűlik a baja egyszer a gyermeki dackorszakkal. Ám ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy akármennyire is idegesítő dolog, gyermekeink egy nagyon hasznos tulajdonságára hívja fel a figyelmet, mely egyes helyzetekben akár az életét is megmentheti.Megmutatjuk, hogyan is működik és mit tudszt tenni ellene.

2018-03-24 Mentsd meg elmagányosodott kapcsolatodat!

A párkapcsolatok legnagyobb gyilkosa a magány. Mire idáig eljut az ember, az azt jelenti, hogy valami nagyon félresiklott. Egy magányos kapcsolat olyan, mintha egy mocsaras vidéken akarnál átgázolni. Nincsenek felnőtt élmények, nincsenek felnőtt programok. A jó hír, az, hogy ha felismered és beleállsz, akkor tudsz rajta változtatni.

2018-03-06 Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

Szakértői kisokos minden kismamának, ami segít a terhesség alatti helyes táplálkozásban. Mit szabad? Mit nem? Döntsük le a tévhiteket és tegyünk meg mindent a terhesség időszaka alatt annak érdekében, hogy kisbabánk egészségesen fejlődhessen. A táplálkozás elsődleges ebből a szempontból. Jobb, ha tudod, mivel árthatsz és mivel használsz a babának!

2018-03-12 Ki is az fejlesztő pedagógus

Rengeteg szülő esik kétségbe amikor gyermeke kapcsán meghallja a fejlesztő pedagógus nevét! De nem kell megijedni, semmi gond nincs gyerekével, ha az óvónő vagy a tanító néni fejlesztőpeagógiát javasol. Mindössze annyiró van szó, hogy gyermekének egy kis extra segítségre van szükség az alapkészségekben. Bemutajuk röviden, mivel is foglalkozik valójában a fej

A gyerekem nem figyel rám!

Az állandó harc, könyörgés, veszekedés a legtöbb szülőt fel tudja stresszelni. Te csak annyit szeretnél, hogy takarítsa ki a szobáját. De a gyereke...

5 hatékony nevelési tipp sarokbaállítás helyett

A sarokba állítás már régóta a szülők egyik bevett fegyelmezési módszere, azonban – mint ahogy azt már talán te magad is tapasztaltad –...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.