Gyermeked nem figyel rád? Íme, hogyan tehetsz ellen!

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Április 22. - Csilla
hirdetes
 | Szerző: vd
címkék: anya, anyaság, apa, család, dackorszak, gyereknevelés, gyermeklélektan

A gyerekem nem figyel rám!

hirdetes
Mit tehetsz, h gyermeked nem figye rád!

Az állandó harc, könyörgés, veszekedés a legtöbb szülőt fel tudja stresszelni. Te csak annyit szeretnél, hogy takarítsa ki a szobáját. De a gyereke semmi mást nem csinál, csak dühöng, csapkod, toporzékol, vagy csak egyszerűen ül a szobában, játszik és mindent csinál csak azt nem, amit kértél tőle. Erre te csak erősködsz, csak erősködsz, de semmi haszna. Biztos sokaknak ismerős ez a szituáció és érzik úgy, hogy a gyerek ügyet sem vet arra, amit szülőként kérünk tőle. Ez egy hatalmi harc, de igazából több is annál. Ez minden emberben benne rejlik, amit hétköznapi néven úgy hívunk: tudatos ellenállás.

Biztos mindenkivel előfordult már élete során, hogy kértek tőle valamit és azt gondolta: „ja, persze, de nekem ehhez most még annyira sincs kedvem!”. Lehet, hogy ezt a valakit nem kedveled, vagy csak éppen neked nincs annyira kedved ahhoz, amit kér, vagy követeli, hogy valamit most azonnal megtegyél neki, hogy az ő időbeosztásának megfeleljen. Úgy érzed, hogy rákényszerít a feladat elvégzésére, és lehet, hogy is megcsinálod, de nagyon lassan, vagy nem úgy, ahogy ő szeretné. Nem hiszem, hogy ismeretlen dolgot mutattunk volna be, hiszen ez a szituáció egy olyan tulajdonságunkat mutatja be, mely mindenkiben ott rejtőzik, a tudatos ellenállást. De hiába, ez még gyermekünknél is jó, ha megvan.

hirdetes


Egy gyerek, akinek erős akarata van, sokkal kisebb valószínűséggel fog elsétálni egy vadidegennel, vagy megadni magát a kényszer nyomásának. Ha valaki azt mondja neki „tedd meg ezt” és a gyerek válasza az, hogy „ki van zárva”, az nagyszerű tulajdonsága lehet gyermekünknek, például egy veszélyhelyzetben akár, életet is menthet. Ilyen szempontból minden szülő azt kívánja, bár az ő gyereke is rendelkezne ezzel a tulajdonsággal. Azonban sajnos, ha gyerekünkben túl erős ez az ösztön, az sok esetben nagyon meg tudja nehezíteni szülői létünket.

 

Hogyan veheted rá gyerekedet, hogy hallgasson rád


Most már tudjuk, hogy a tudatos ellenállás egy normális, és sokszor nagyon hasznos tulajdonsága gyerekeinknek. Azonban a szülőknek szükségük van rá, hogy gyerekünk figyeljen rájuk és kövesse a szülői utasításokat. Íme, néhány tipp, amivel elérheted ezt.

 

Építsd a kapcsolatotokat


Gyerekek és felnőttek egyaránt szívesebben fogadnak el utasítást, vagy tesznek meg dolgokat valaki kérésére, ha jó kapcsolatot ápolnak az illetővel. Ebből a szempontból is nagyon fontos, hogy időt szánj a gyermekeddel való kapcsolatépítésre. Nem csak jobban fog hallgatni rád, de sokkal jobban fog tisztelni és hamarabb fogad el tőled dolgokat, ha erős kötelék fűz benneteket össze. Csináljatok együtt valamit, amiben örömötöket lelitek. Beszélgess vele minél többet, de inkább te hallgasd őt, mint fordítva, hiszen így megnyílik előtted és sokkal inkább beavat majd a problémáiba, vagy érzéseibe, hiszen tudni fogja, te mindig meghallgatod őt. Napjainkban már nagyon sok lehetőség van arra, hogy együtt kikapcsolódjon a család. Remek lehetőség erre, ha mindannyian összepakoltok és célbavesztek egy gyerekbarát wellness hotelt, ahol a szülők is és a gyerekek is kikapcsolódhatnak és közös programokat is csinálhattok. Fantasztikus lehetőség erre például az Oxigén Hotel**** Superior Family & Spa gyerekbarát wellness hotel a csodálatos Noszvaj településén. A szálloda a Bükk lábánál található, ahol rengeteg izgalmas program vár az egész családra. A linkre kattintva bővebb információt is találtok: nagycsaládos nyaralás

hirdetes
hirdetes

A gyerekem nem figyel rám!

A gyerekem nem figyel rám!

2018-03-27

Minden szülőnek meggyűlik a baja egyszer a gyermeki dackorszakkal. Ám ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy akármennyire is idegesítő dolog, gyermekeink egy nagyon hasznos tulajdonságára hívja fel a figyelmet, mely egyes helyzetekben akár az életét is megmentheti.Megmutatjuk, hogyan is működik és mit tudszt tenni ellene.

5 hatékony nevelési tipp sarokbaállítás helyett

5 hatékony nevelési tipp sarokbaállítás helyett

2018-03-25

Nem mindig célravezető a sarokba állítás és a kiabálás. Egy szülőnek, a pozitív eredmények elérése érdekében, tudnia kell, hogyan hozhatja ki a legtöbbet stressz és felesleges dráma nélkül a nehéz helyzetekből. Vannak bevált fegyelmezési módszerek és nevelési tippek, amik a szakértők szerint a legtöbb gyermeknél beválnak.

Hogyan fejlesztheted gyermeked érzelmi intelligenciáját

Hogyan fejlesztheted gyermeked érzelmi intelligenciáját

2018-03-23

Szülőként nem tudjuk befolyásolni gyermekünk érzéseit - és nem is szabad ezt tennünk – de mind arra törekszünk, hogy egy magas érzelmi intelligenciával rendelkező felnőttet neveljünk belőlük. A mi feladatunk mindössze annyi kell, hogy legye, hogy segítünk gyermekünknek felismerni, megérteni és megtanulni feldolgozni az emberi érzések teljes tárházát.


2018-03-24 Mentsd meg elmagányosodott kapcsolatodat!

A párkapcsolatok legnagyobb gyilkosa a magány. Mire idáig eljut az ember, az azt jelenti, hogy valami nagyon félresiklott. Egy magányos kapcsolat olyan, mintha egy mocsaras vidéken akarnál átgázolni. Nincsenek felnőtt élmények, nincsenek felnőtt programok. A jó hír, az, hogy ha felismered és beleállsz, akkor tudsz rajta változtatni.

2018-03-25 Tévhitek a pattanásokról

A pattanások majdnem minden serdülő életét megkeserítik. Nem elég, hogy meg kell birkózniuk az igazi öntudatra ébredéssel, még a belső mellett, külsejük is átalakul. Szülőként nagyon sokat tehetünk a háttérből, hogy segítsük gyermekünket. A pattanások, aknék kezelése például pontosan az a terület, ahová be is engednek a kamaszok!

2018-02-26 A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

2018-02-25 Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

A gyerek életébe egyre hamarabb betör a szexualitás témája, így egy szülő sem ússza meg, hogy a még mindig tabunak számító témát elővegye otthon. Te mit szeretnél, ha gyerekedet az internet vagy te magad világosítod fel a megfelelő szexualitásról? Ha rosszkor, rossz helyről jön az információ, az komoly gondot is okozhat a későbbi szexualitás szempontjából.

A gyerekem nem figyel rám!

Az állandó harc, könyörgés, veszekedés a legtöbb szülőt fel tudja stresszelni. Te csak annyit szeretnél, hogy takarítsa ki a szobáját. De a gyereke...

5 hatékony nevelési tipp sarokbaállítás helyett

A sarokba állítás már régóta a szülők egyik bevett fegyelmezési módszere, azonban – mint ahogy azt már talán te magad is tapasztaltad –...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.