Bevált fegyelmezési módszerek, nevelési tippek tudatos szülőknek

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Április 22. - Csilla
hirdetes
 | Szerző: K.A.
címkék: anya, anyaság, apa, család, dackorszak, gyerek, gyerekek, gyereknevelés, gyermeklélektan, tanács

5 hatékony nevelési tipp sarokbaállítás helyett

hirdetes
Bevált fegyelmezési módszerek, nevelési tippek tudatos szülőknek

A sarokba állítás már régóta a szülők egyik bevett fegyelmezési módszere, azonban – mint ahogy azt már talán te magad is tapasztaltad – nem feltétlenül mindig a leghatékonyabb megoldás. A gyerekek egész egyszerűen addig nyafognak vagy hangoskodnak a sarokban, amíg mindenki más számára is kellemetlenné teszik a helyzetet, így a szülők kénytelenek elengedni a büntetést. 

A legtöbb fegyelmezési módszer problémája abban keresendő, hogy valamilyen büntetéssel (pl. sarokba állítás) próbálják rávenni a szülők a gyereket arra, hogy engedelmeskedjen. Pedig minden egyes ilyen eset egy újabb lehetőséget kínál arra is, hogy valami újat tanítsunk a gyerekeknek. Az alábbi módszerek alternatív fogásokat kínálnak a problémás helyzetekre, ha a sarokba állítás otthon egyáltalán nem opció.

hirdetes

 

Fontos, hogy szülőként hogyan reagálsz


Ha a gyerek jelenetet rendez, csak vegyél egy mély levegőt, számolj el magadban 10-ig és gondold át jól a következő lépéseidet. Bármit is készülsz tenni, tartsd szem előtt, hogy milyen hatással lesz az a gyerekre: visszatartja majd attól, hogy a későbbiekben is így viselkedjen, vagy – épp ellenkezőleg – csak azt éred el nála, hogy máskor is erre ösztönözd? Egy átgondolt lépés sokkal hatékonyabb lehet, mint egy egyszerű sarokba állítás, vagy egy ösztönből, dühből, stresszből felállított fegyelmi rendszer.

 

Próbálkozz a sarokba állítás ellentétével


Míg a sarokba állítás kizárja a gyereket a büntetés idejére, annak ellentéte (nevezzük „bevonásnak”) éppen a pozitív, értékes együtt töltött időkre koncentrál. A sarokba állítások és a bevonások kéz a kézben járnak egymással. Ha pozitív, erős kapcsolatot alakítasz ki saját magad és gyermeked között a bevonások során, akkor abból a sarokba állítások alatt is előnyöd származhat. A módszer előnye, hogy a gyerek jó eséllyel sokkal pozitívabban áll majd azokhoz az utasításokhoz, amiket tőled kap és a megerősítések segítenek neki, hogy nyíltabban nyilatkozzon az érzéseiről, gondolatairól, ami nagyon fontos a szülő-gyerek kapcsolatokban.
 

hirdetes
hirdetes

5 hatékony nevelési tipp sarokbaállítás helyett

5 hatékony nevelési tipp sarokbaállítás helyett

2018-03-25

Nem mindig célravezető a sarokba állítás és a kiabálás. Egy szülőnek, a pozitív eredmények elérése érdekében, tudnia kell, hogyan hozhatja ki a legtöbbet stressz és felesleges dráma nélkül a nehéz helyzetekből. Vannak bevált fegyelmezési módszerek és nevelési tippek, amik a szakértők szerint a legtöbb gyermeknél beválnak.

Hogyan fejlesztheted gyermeked érzelmi intelligenciáját

Hogyan fejlesztheted gyermeked érzelmi intelligenciáját

2018-03-23

Szülőként nem tudjuk befolyásolni gyermekünk érzéseit - és nem is szabad ezt tennünk – de mind arra törekszünk, hogy egy magas érzelmi intelligenciával rendelkező felnőttet neveljünk belőlük. A mi feladatunk mindössze annyi kell, hogy legye, hogy segítünk gyermekünknek felismerni, megérteni és megtanulni feldolgozni az emberi érzések teljes tárházát.

Tévhitek a pattanásokról

Tévhitek a pattanásokról

2018-03-25

A pattanások majdnem minden serdülő életét megkeserítik. Nem elég, hogy meg kell birkózniuk az igazi öntudatra ébredéssel, még a belső mellett, külsejük is átalakul. Szülőként nagyon sokat tehetünk a háttérből, hogy segítsük gyermekünket. A pattanások, aknék kezelése például pontosan az a terület, ahová be is engednek a kamaszok!


2018-03-27 A gyerekem nem figyel rám!

Minden szülőnek meggyűlik a baja egyszer a gyermeki dackorszakkal. Ám ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy akármennyire is idegesítő dolog, gyermekeink egy nagyon hasznos tulajdonságára hívja fel a figyelmet, mely egyes helyzetekben akár az életét is megmentheti.Megmutatjuk, hogyan is működik és mit tudszt tenni ellene.

2018-03-24 Mentsd meg elmagányosodott kapcsolatodat!

A párkapcsolatok legnagyobb gyilkosa a magány. Mire idáig eljut az ember, az azt jelenti, hogy valami nagyon félresiklott. Egy magányos kapcsolat olyan, mintha egy mocsaras vidéken akarnál átgázolni. Nincsenek felnőtt élmények, nincsenek felnőtt programok. A jó hír, az, hogy ha felismered és beleállsz, akkor tudsz rajta változtatni.

2018-03-06 Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

Szakértői kisokos minden kismamának, ami segít a terhesség alatti helyes táplálkozásban. Mit szabad? Mit nem? Döntsük le a tévhiteket és tegyünk meg mindent a terhesség időszaka alatt annak érdekében, hogy kisbabánk egészségesen fejlődhessen. A táplálkozás elsődleges ebből a szempontból. Jobb, ha tudod, mivel árthatsz és mivel használsz a babának!

2018-03-12 Ki is az fejlesztő pedagógus

Rengeteg szülő esik kétségbe amikor gyermeke kapcsán meghallja a fejlesztő pedagógus nevét! De nem kell megijedni, semmi gond nincs gyerekével, ha az óvónő vagy a tanító néni fejlesztőpeagógiát javasol. Mindössze annyiró van szó, hogy gyermekének egy kis extra segítségre van szükség az alapkészségekben. Bemutajuk röviden, mivel is foglalkozik valójában a fej

A gyerekem nem figyel rám!

Az állandó harc, könyörgés, veszekedés a legtöbb szülőt fel tudja stresszelni. Te csak annyit szeretnél, hogy takarítsa ki a szobáját. De a gyereke...

5 hatékony nevelési tipp sarokbaállítás helyett

A sarokba állítás már régóta a szülők egyik bevett fegyelmezési módszere, azonban – mint ahogy azt már talán te magad is tapasztaltad –...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.